Czy skorupki jajek można wykorzystać?
Każdego dnia spożywamy pewne produkty spożywcze. Wiele z nich zawiera bardzo szkodliwe składniki i niebezpieczne substancje. Warto więc zamienić zwykłe i konwencjonalne produkty na żywność eko. Jajka są jednymi z najchętniej spożywanych produktów śniadaniowych, dlatego warto wybierać te bardziej ekologiczne. Wykorzystując wiedzę na temat specyficznych oznaczeń w postaci długich szyfrów, nadrukowanych na skorupkach, wybierajmy te najlepsze.
Cyfra 0 oznacza jajka najbardziej ekologiczne, które mają dużą zawartość witaminy A oraz wielu soli mineralnych. Skorupki takich jajek idealnie nadają się do ponownego wykorzystania. Zamiast wyrzucić do śmietnika lepiej jest je zachować, upiec na blaszce w piekarniku, a następnie pokruszyć i stosować jako posypka do kanapek, sałatek i wielu innych potraw. Zapewni to nam dostarczenie do naszego organizmu wszystkich najcenniejszych składników bez wyrzucania ich. Kolejnym bardzo zdrowym i ważnym produktem są jabłka. Zawartość antyoksydantów zapewni nam ochronę przeciwnowotworową i długotrwałe zdrowie w myśl powiedzenia, że jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka.